Friday, April 22, 2011

lu pikir dulu..baru judge!!



hah...ini la yang selalu orang nasihat kat kiter...fikir dulu baru buat...ni tak...terus cakap xsedap
hehe..sebenarnyer malam ni eb nak cakap pasal sardin....
korang taw tak ikan sardin??
haa nilah ikan sardin..hehe padahal budak 3 tahun pon tahu..hehe
macam ni alkesahnyer..aderla sorang mamat nih..namer die amin(bukan nama sebenar)
-die kater sardin xsedap

-murah...makanan orang xder duit

-xsegar..banyak bahan pengawet

-seme orang pandai masak

mungkin...ader gak kebenaranyer..tapi yg salah kat sini ialah sardin xsedap..huish...bengang gua..hihi
so ini malam eb kasi tunjuk masak sardi kasi kaw punyerla..
eb namakan masakan ini sebagai "sardin xinzang"

bahan-bahan
-bawang kecik 3 biji
-bawang putih 3 ulas
-tomato 1 biji
-kentang 2 biji
-cili kering yang telah dikisar
-1 tin sardin besar(eb gune ayam brands sbb halal and ikan besar)
-asam keping 2 keping
-cendawan tin(ikut suker nak ker xnak pakai )
-serai 2 batang

cara-cara memasak
-gorengkan kentang yang telah dipotong kecik(nak  bg cepat lembut)
-asingkan ikan sardin dari dalam kuah tin..toskan dan goreng (tujuan nyer untuk keraskan ikan, and sedapkan sardin..hati2 yer sebab ia meletup)
-tumiskan bwg kecik and putih ,then tumiskan sekali ngan cili kering kisar dalm 2 table spoon.(gunakan sedikit minyak yang anda goreng ikan sardin td untuk menumis,ia cantikkan warne sardin nanti).
-masukkan kuah sardin tin tadi,then masukkan serai, kentang, cendawan,tomato,and asam keping.
-garam,gula secukup rase
-dah siap!!!

pas eb dah siap masak....eb tapaw then bagi kat budak namer amin ni makan..
haa taw pun ngange..terus nak amik buat bini..huhu memang xdapekla..hihik

2 comments:

  1. serius ngah lapar ni...mogok lapar..hehe..sedanya sardin

    ReplyDelete
  2. ala hawa.. namo la mogok2 taw.. law kiter x mkn.. saper nk mkn.. hihi

    ReplyDelete